maanantai 3. syyskuuta 2012



Motti täytti viime viikolla kaksi vuotta, siispä tänään oli edessä virallisten kuvien ottaminen sekä silmäpeilaus. Karjikset saavat selkäkuvat nyt virallisina, joten ruotokuvat lähtivät lonkka- ja kyynärkuvien mukana lausuttavaksi Kennelliittoon.

Kyynärät olivat näyttäneet siltä kuin pitääkin, selkä oli terve ja lonkat tulevat takaisin B:nä tai C:nä, mitkä karjiksilla näyttävät olevankin ihan peruskauraa. Siistit ja ehjät olivat olleet nekin. Silmistä ei löytynyt mitään mitä sinne ei kuulu. Ihan hyvä juttu siis, eipähän tarvitse arvailla mitä tuolla on/ei ole. Tuloksia odotellessa...

4 kommenttia:

  1. Onnea 2-vuotiaalle! Osaatko muuten sanoa aiheutuuko karjiksille normaali elämässä tai harrastuksissa haittaa C:n lonkista? Sillä vain kyselen, koska rotu kiinnostaa. :) Ja jos C:n lonkatkin ovat rodussa yleisiä?

    VastaaPoista
  2. Nytpä on kyllä kysyttävä viisaammilta, mulla on ensimmäinen lajiaan menossa. Motilla oli "löysähköt B:t", eli kaikki palikat ovat ehjiä, saisivat vaan istua paremmin paikoilleen. Ei muutoksia. Hyvä lihaskunto auttaa luonnollisesti asiaa noin senioriaikoja silmälläpitäen. Tokkiisa sitä mieluummin sen lausunnon B:nä saisi takaisin. :)

    VastaaPoista
  3. Tanja: oon rodun kanssa ollut tekemisissä vuodesta 94 ja en ole kuullut yhdestäkään c-lonkkiin nivelrikkoa kehittäneestä tai c-lonkistaan oireilleesta, toki varmaan on mahdollista sekin. Mutta karjakoiria ei tietysti käytetä ns. lajeista rankimmista, että en tiedä miten c-lonkat esim. suojelua yleensä kestävät. Mulla on itselläni tällä hetkellä tommonen pikkanen b-lonkkaisten vanhempien c-lonkkainen tytär agilitykoirana eikä sen lihashuollon yhteydessä, kuten myöskään röntgenkuvien perusteella ole mitään syytä varjella koiraa rankemmaltakaan fyysiseltä rasitukselta lonkkien perusteella. Päinvastoin, hyvä lihaskunto ja rasitus suojelevat monelta ongelmalta sit iäkkäänä.

    Eli sinänsä itse en pidä c-lonkkaisuutta ns. vakavana ongelmana rodussa. Mutta jalostuksellisesti tietysti on syytä pyrkiä parempaan, ja aika tyypillistä on, että c-lonkkaiselle käytetään a/b -lonkkaista puolisoa.
    Tilastot 2000-luvulla kuvatuista karjiksista näyttäisi, että a & b -lonkkaisia kuvatuista on 50%, ja 38% c-lonkkaisia, 12 % d-lonkkaisia.

    Enemmän karjakoiria valitettavasti oireiluttavat kyynärpäät, selät ja polvet, jos niissä vikaa on.

    VastaaPoista